TR
EN
HR
Denizcilik dünyası ve küresel ticaretin belkemiği bunker hizmetleridir. Güvenli ve verimli yakıt tedariki sayesinde lojistikten yolcu taşımacılığı ve turizme kadar deniz üzerinde gerçekleşen bütün süreçlerde devamlılık sağlanabilir.
Bu yazımızda bunker hizmetlerinin temel özelliklerinden başlayarak sürecin nasıl ilerlediğini ele alacak ve teknolojik gelişmelerin bu alanda ne gibi yenilikler yaptığını inceleyeceğiz. Detaylı bilgi almak için okumaya devam edin.
Bunker Nedir? “Bunker” terimi bağlama göre farklı tarihsel kullanımları olan bir terimdir. Ancak denizcilik bağlamında bunker, gemiler için kullanılan yakıtı ifade eder. Bu terimin kökenleri, kömürle çalışan gemilerin yaygın olduğu dönemlerde kömürün depolandığı alanlara verilen aynı isimden gelir. Bugün bunker dediğimizde, genel olarak gemi yakıtları (marine diesel oil, heavy fuel oil ve liquid natural gas gibi) yani bunker çeşitleri akla gelmektedir. Bu yakıtları sağlama ve ikmal işine de bunker hizmetleri denir. Bunker Ne İşe Yarar? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi gemilerin kullandığı yakıtlara genel olarak bunker ismi verilir. Gemiler sadece hareket etmek için değil; navigasyon sistemleri, ısıtma/soğutma, aydınlatma vb. gibi bütün fonksiyonlarını yerine getirmek için enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu bağlamda bunker, geminin hareket etmesinden üzerinde bulunan ve enerjiye ihtiyaç duyan bütün sistemlerin fonksiyonel olmasını sağlar.
Bunker Hizmetleri Nasıl İşler? Bunker hizmetlerinin işleyiş süreci geminin sefer planı, yük durumu ve motor tipi gibi bazı değişkenler göz önüne alınarak tasarlanır. Bu nedenle standart bir süreç vardır diyemeyiz; ancak genel olarak her süreçte benzer bir işleyiş vardır.
1. Talep ve Planlama Bunker hizmetleri talebi, genellikle yolculuk başlamadan önce planlanır. Gidilecek rota, geminin harcadığı yakıt miktarı vb. gibi veriler göz önüne alınarak kesin olmasa da ne zaman ve nerede ikmale ihtiyaç duyulacağı hesaplanabilir. Ancak acil durumlar ve plandan sapma durumlarına karşılık, gemi kaptanının geminin mevcut yakıt durumunu, hedeflenen rotayı ve seyir süresini sürekli olarak kontrol etmesi gerekmektedir. Yakıt ikmali ihtiyacı ortaya çıktığında; nereden, hangi tür, ne miktarda ve hangi fiyattan bunker hizmetleri alınacağı kararlaştırılarak ilgili şirketle talep oluşturulur.
2. Tedarik ve Teslimat Alınacak yakıtın türü, miktarı ve ikmal yeri belirlendikten sonra yakıt tedarikçisine sipariş oluşturulur. Yakıt türü seçiminde IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü) kurallarına göre düşük kükürtlü yakıt kullanımı gibi çevresel gereklilikler ve uluslararası ilgili kuruluşların belirlediği standartlar göz önüne alınmalıdır.
İkmal öncesinde bunker hizmeti veren şirket yakıt ölçümü yapar ve gemideki yakıt miktarı ile tank kapasitesini doğrular. İkmal işlemi limandaki bir istasyondan veya mobil tankerlerle yapılabileceği gibi deniz üzerinde de yapılabilir. Bu bağlamda seçilen ikmal türüne göre dolum işlemi başlatılır.
Yakıt transferi yapılacak araç/istasyonla geminin yakıt tankı arasında yine otorite olan kuruluşların belirlediği standartlara göre sızdırmazlık özelliği bulunan bağlantı elemanlarıyla bağlantı kurulur. Kontroller tamamlandıktan sonra ikmal işlemi gerçekleştirilir. Yakıt transferi yapılırken ve sonrasında numune alınır ve herhangi bir kalite sorunu durumu yaşanırsa kullanılmak üzere saklanır.
3. Kontrol ve Raporlama Yakıt ikmali tamamlandıktan sonra alınan yakıtın miktarı ölçülerek tedarikçi ile tutanak hazırlanır. Bu süreçte yakıtın akışkanlığı ve kükürt oranları gibi değerler test edilir ve bağlantı kurulmasından ikmalin tamamlanmasına kadar bütün adımlar kayıt altına alınarak liman yetkilileri ile gemideki sorumlu kişiye sunulur. Aynı zamanda raporlama sürecinde faturalandırma da yapılır ve önceden belirlenen ödeme yöntemi uyarınca ödeme yapılır. Bütün bu işler tamamlandıktan sonra bunker hizmetleri de tamamlanmış olur.
Bunker Sürecinde Bir Gemi Kaptanı Nelere Dikkat Etmelidir? Bunker hizmeti almak isteyen bir gemi kaptanıysanız, bunker hizmetini sağlayan tedarikçi firma birçok açıdan işinizi kolaylaştırarak size destek olacaktır. Ancak gemi kaptanlarına da bu süreçte önemli görevler düşmektedir.
Güvenlik önlemleri kaptanın birinci önceliği olmalıdır. Yakıt transferi sırasında yangın, sızıntı ve hava kirliliği gibi riskler bulunmaktadır. Bu nedenle kaptanın gerekli önlemlerin alındığından emin olması, yangın ihtimaline karşı hazırlık yapılmış olması ve mürettebatın acil durum prosedürleri konusunda bilgilendirilmiş olması gerekmektedir.
Kaptan, yakıtın kabul edilebilir bir kalitede olduğunu kontrol etmektedir. Düşük kaliteli yakıtlar motorun verimli çalışmasını direkt olarak etkileyeceğinden etkin yakıt kullanımı için yüksek kaliteli yakıtlar tercih edilmelidir. Ek olarak yine IMO tarafından belirlenen MARPOL (Deniz Kirliliğini Önleme Sözleşmesi) kurallarına uygun olarak düşük kükürtlü bir yakıt kullanmaya özen göstermelidir.
Kaptanın bir diğer görevi de ikmal sürecinde kullanılan ölçüm cihazlarının doğru çalıştığından emin olmaktır. Hatalı ölçüm yapılması eksik yakıt teslimi, gereğinden fazla ödeme yapma vb. gibi sorunlara yol açabilir.
Yat ikmali, yani yatlara yapılan yakıt ikmali süreçleri de gemilerdeki yakıt ikmaliyle benzer şekillerde gerçekleştirilir. Yat yakıt ikmalinde yakıtın türü veya miktarı değişebiliyor olsa da talep, güvenlik, raporlama ve kontroller noktasında benzer bir süreç işletilir.
Teknolojik Gelişmeler Bunker Hizmetlerini Nasıl Etkiler? Son yıllarda tıpkı diğer tüm alanlarda olduğu gibi, bunker hizmetlerinde de dijitalleşme ve otomasyon önemli bir dönüşüm sağlamaktadır. Modern gemilerde kullanımı artan yakıt analizi ve izleme sistemleri; yakıt tüketimi, viskozite, yoğunluk ve motor performansı gibi verileri gerçek zamanlı olarak takip etmektedir. Bu sistemlerin kullanımıyla birlikte olası sorunların önceden tespit edilerek yakıt verimliliğin artırılması ve maliyetlerin düşürülmesi mümkün olmaktadır.
Aynı zamanda çevresel düzenlemeler uyarınca LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) ve biyoyakıt gibi fosil yakıtlara alternatif yakıt türlerinin kullanımı da günden güne yaygınlaşmaktadır. Bu yakıtların kullanımı düşük emisyon değerleri sayesinde çevreye verilen zararın azaltılmasına destek olur.
Sadece kullanılan yakıtlarda ve gemi içindeki verilerin toplanması değil; tedarik zincirinin tamamında teknoloji büyük avantajlar sağlayarak sektörü dönüştürmektedir. Yakıt gibi doğal olarak risk faktörü barındıran ve hayati önem taşıyan bir ürünün tedarik süreçlerinde şeffaflık çok önemlidir. Tedarik zincirindeki verilerin güvenli bir şekilde saklanması, otomasyon ve yapay zekâ tabanlı teknolojiler sayesinde, yanlış teslimat ve kalite sorunları gibi problemler en aza indirilebilmektedir.
Bunker hizmetleri tatile çıkacağınız cruise gemisinin yolculuğuna kesintisiz devam edebilmesinden satın aldığınız malların teslimatına kadar, deniz üzerinde gerçekleşen bütün taşımacılık ve turizm faaliyetleri için kritik önem taşır. Küresel lojistiğin hayatın akışında bu kadar önem kazandığı bir dönemde bunker hizmetleri, dünyanın tedarik zincirinin düzenli işlemesinde çok büyük önem taşımaktadır.
Tedarik zincirindeki bütün aşamalarda olduğu gibi, bunker hizmetlerinde de güvenilir ve emniyet odaklı hizmet veren şirketlerle çalışmak gerekir. Birlikte çalışacağınız şirketin size özel çözümler sağlayabildiğinden, kaliteli yakıtı tam zamanında temin edebileceğinden emin olmalısınız. Bu noktada Asmira Group çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Asmira Marine, 45 yılı aşkın tecrübesiyle güvenilir yol arkadaşınız olmaya devam ediyor. Ege Bölgesi’nin en büyük gemi ve yat yakıt ikmalcisi unvanını gururla taşıyan Asmira Marine, özel donanımlı kara ve gemi tankeri filosuyla 7/24 emniyetli hizmet vermektedir. Asmira Marine ile verilen bunker hizmetlerimiz, Asmira Group ile ilgili ayrıntılı bilgi ve iletişim için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.asmiragroup.com