Akaryakıt İstasyonlarında Taşıt Tanıma Sistemi ile Otomatik Ödeme

10 Nisan 2025 Perşembe

Tüketiciler akaryakıt istasyonuna girdiklerinde hızlı bir şekilde işlemlerini tamamlayıp bir an önce günlerine kaldıkları yerden devam etmek isterler. Ancak bu hızlı işlemler sırasında güvenlikten ve emniyetten ödün verilmemesi elzemdir. Bu noktada Akaryakıt Taşıt Tanıma Sistemi (TTS), yakıt alım sürecini çok daha pratik ve güvenli hale getiren bir çözüm olarak öne çıkar.

Yakıt alım sürecinde otomasyon ile hız, zamandan tasarruf ve maliyet kontrolü sağlayan bu sistemde, sürücüler araçlarından inmelerine bile gerek kalmadan akaryakıt alım işlemlerini gerçekleştirebilirler. Ülkemizde Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi entegrasyonu ile günden güne kullanımı daha da yaygınlaşan bu sistemin detaylarını yazımızda bulabilirsiniz.
 
Akaryakıt Taşıt Tanıma Sistemi Nedir?
Akaryakıt Taşıt Tanıma Sistemi (TTS), araçların yakıt alım süreçlerini otomatikleştiren ve kolaylaştıran bir teknoloji sistemidir.
Bu sistemde, aracın plakası veya özel bir RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) cihazı ile aracın kimliği belirlenir. Araç akaryakıt istasyonuna girdiğinde, akaryakıt pompasındaki okuyucu bu kimliği algılar ve merkezi sisteme iletir. Kimlik doğrulamasından sonra yakıt dolumu yapılır ve ödeme otomatik olarak gerçekleştirilir. 

Filo yönetimi başta olmak üzere, araç sahipleri ve sürücüler için çok önemli avantajlar sağlayan akaryakıt taşıt tanıma sistemleri, maliyet kontrolü ve sahteciliğin önlenmesinden, fiş veya fatura alma gibi işlemlerin ortadan kalkmasına kadar büyük bir kolaylık sağlanır. 

TTS Ne İşe Yarar?
TTS, özellikle filoya bağlı ve/veya ticari olarak kullanılan araçların akaryakıt alımlarını kontrol altında tutmaya ve faturalama süreçlerini kolaylaştırmaya yarar. Maliyet optimizasyonuna ek olarak usulsüz kullanımların tespitinde ve operasyonel verimliliğin artırılmasında TTS önemli avantajlar sağlar. 

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Nedir?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), Türkiye genelinde akaryakıt alımlarını merkezi sistem üzerinde takip eden ve otomatikleştiren bir çözümdür. Bu sistemde yine TTS gibi araçlara tanıtıcı bir teknoloji entegre edilir ve süreç tamamen diğer TTS sistemleri gibi çalışır. 

Filo araçları, ticari araçlar ve kiralık araçlarda UTTS’ye entegre olmak zorunlu hale getirilmiştir. Yani eğer akaryakıt faturaları gider olarak gösterilip vergiden düşürülüyorsa, UTTS’ye dahil olma zorunluluğu vardır. Son düzenlemelere göre 2025 yılının ilk yarısının sonuna kadar akaryakıt araç tanıma sistemi kullanan bireysel sürücülerin de araçlarına Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmaları zorunlu hale gelmiştir. Böylece bir sürücü ister bireysel ister bir şirkete bağlı bir araç kullanıyor olsun, eğer TTS kullanmak istiyorsa aracına TTB taktırarak UTTS’ye dahil olacaktır. 

Akaryakıt Taşıt Tanıma Sistemi Nereden Alınır?
TTS, Türkiye’de birçok akaryakıt dağıtım şirketi tarafından sağlanmaktadır. Büyük akaryakıt markaları, kurumsal müşterilerine özel sundukları çözümlerle TTS’ye dahil olmanıza yardımcı olurlar. Bu bağlamda seçtiğiniz akaryakıt markasına başvuru yapmanız gerekir. Bu başvuruda sizden istenen bilgi ve evrakları sağladıktan sonra, tarafınıza yetkili servis ve TTB’nin montajı için randevu bilgileri iletilir. Randevu zamanında belirtilen yetkili firmaya giderek TTB’nin montajını gerçekleştirdiğinizde sisteme dahil olmuş olursunuz. 

Bireysel olarak da bu sistemden yararlanabilirsiniz; başvuru sürecinde istenen evrak ve bilgiler biraz daha farklı olsa da montaj ve aktivasyon işlemleri kurumsal müşterilerle aynı şekilde gerçekleşir. 

TTS’ye Nasıl Başvurabilirim? 
Kurumsal araçlarınız için TTS başvurularınızı akaryakıt firmalarının web sitelerindeki başvuru sayfalarındaki yönergeleri takip ederek yapabilirsiniz. Birçok firmada satış temsilcileri sizinle iletişime geçerek gerekli evrakların teslimi ve sözleşme imzalanması sürecini takip edecektir. 

Başvurunuzu tamamladıktan sonra yine firmanın yönlendirmesiyle TTB cihazının montajının tamamlanması gerekir. Bunun için bazı akaryakıt firmalarının mobil montaj ekipleri bulunurken, bazı firmalar size yetkili servis iletişim bilgilerini ileterek montaj yaptırmanız için destek olacaklardır. Montaj işlemi tamamlandıktan, gerekli testler yapılır TTB cihazı aktif hale getirildikten sonra UTTS’ye kayıt işlemleri de yapılarak kullanıma hazır hale gelir. 

TTS’de Ödeme Nasıl Yapılır?
Taşıt tanıma sistemi ile akaryakıt alımı
noktasında en önemli avantajların başında ödeme kolaylığı gelir. Birçok akaryakıt firmasının sunduğu TT sisteminde araçların bağlı bulunduğu bir kredi kartı, banka kartı veya kurumsal banka hesabı vardır. Akaryakıt alımı yapıldığında otomatik olarak bu ödeme yöntemlerinden biriyle ödeme gerçekleştirilir. Sürücülerin araçtan çıkmasına bile gerek kalmaz. Bu sisteme dahil olan araçlar nakit ödemeyle veya başka bir banka/kredi kartıyla ödeme yapamazlar. Ancak, TTS ile bağlı olunan akaryakıt şirketinden başka bir istasyondan alım yapılmak istenirse, TTS çalışmayacak, dolayısıyla ödemenin o an yapılması gerekecektir.

TTS ile Otomatik Ödemenin Avantajları Nelerdir? 
Öncelikle biraz önce de belirttiğimiz gibi, bu sistem dahilinde sürücülerin fiziksel olarak ödeme yapmasına gerek yoktur; dolayısıyla aracından inmek sorunda kalmayan sürücüler için çok büyük bir zaman tasarrufu sağlanır. Özellikle iş çıkış saatleri gibi akaryakıt istasyonlarının yoğun olduğu zaman dilimlerinde sürücülerin ödeme kuyruğunda beklemesi gibi problemler ortadan kalkar. 

Filo yöneticileri için ise taşıt tanıma akaryakıt istasyonunda otomatik ödeme, birkaç açıdan avantaj sağlar. Öncelikle filo yöneticileri bu sistem sayesinde yakıt tüketimini ve maliyetleri çok daha detaylı bir şekilde takip edebilirler. Sistemden hangi aracın hangi gün ve saatte, hangi istasyondan ne kadar yakıt aldığı görülebilir. Bu şekilde usulsüz kullanımların önüne geçilebilir. Aynı zamanda TTS’den yapılan otomatik raporlamalar da filo yöneticisi için aylık ve yıllık olarak yakıt giderlerini analiz edebilme imkânı sağlar. Bir diğer avantaj ise güvenlik konusunda öne çıkar. Sürücülere yakıt alınması için verilen kredi veya banka kartları çalınabilir; bu da ciddi bir maliyet doğurabilir. Ancak otomatik ödeme sayesinde sürücüye herhangi bir ödeme aracı verilmeyeceğinden ve sadece yetkilendirilmiş araçların yakıt alımı mümkün olduğundan böyle durumlar da engellenir. 
 

Muhasebe birimi için de TTS ciddi bir kolaylık getirir. TTS kullanılmadığı durumda sürücüler kendilerine verilen ödeme yöntemiyle veya kendi ceplerinden ödeyerek yakıt alımı yaparlar ve kurumsal fatura kestirmek zorunda kalırlar. Bu faturayı muhasebe bölümüne teslim ederek eğer kendileri ödeme yaptılarsa yakıt masrafını geri almaları gerekir. Muhasebe birimi burada faturaları manuel olarak işlemek, sürücülere fatura karşılığında ödeme çıkarmak ve eğer kart kullanılıyorsa kart limiti takip etmek gibi işleri yapma zorunluluğundan kurtulurlar. TT sistemleri aylık veya iki haftalık periyotlarda otomatik faturalandırma yapar ve muhasebe biriminin işini kolaylaştırarak iş yükünün anlamlı bir şekilde azaltılmasına destek olur.

Sonuç olarak taşıt tanıma sistemleri, filo yöneticisinden muhasebecilere, sürücülerden akaryakıt istasyonu çalışanlarına kadar, sisteme dahil bütün paydaşlar için faydalı sistemlerdir. UTTS zorunluluğuyla birlikte ülkemizde kayıt dışı ekonomiyle mücadele anlamında da önemli bir adım atılmıştır. Bu sistemle birlikte hem kullanıcılar hem de bağlı oldukları şirketler için büyük kolaylıklar sağlanmaktadır. Asmira Group olarak gerek ülke ekonomimize yaptığımız katkı gerekse müşterilerimize sağladığımız ayrıcalıkları artırmak amacıyla Otobil taşıt tanıma sisteminin Türkiye Distribütörü olarak faaliyetlerimizi tüm hızıyla sürdürüyoruz.

Opet Otobil taşıt tanıma sistemi satışına ek olarak kapsamlı filo yönetim sistemlerimizle de müşterilerimizin maliyet avantajı sağlamasına destek oluyoruz. Şirketimiz, verdiğimiz hizmetler ve iletişim için: www.asmiragroup.com