TR
EN
HR
Dünyada ticaret ve üretim süreçlerinin kesintisiz devam edebilmesi için lojistik hayati bir önem taşıyor. Küreselleşme ve sonucunda dünyanın artık daha küçük olması, lojistik operasyonlarının devamlılığına ve verimliliğine bağlıdır. Kürenin bir ucundan diğerine hammadde, başka bir köşesine de ürün gönderilmesi sürecinin tamamı lojistik faaliyetlerle yönetilir. Ama lojistik, sadece taşımacılık faaliyetleriyle sınırlı bir alan değil.
Bu yazımızda lojistiğin temel kavramlarını ve lojistik çeşitlerini inceleyecek; yük çeşitlerinden konteyner türlerine kadar birçok önemli konuyu işleyeceğiz. Aynı zamanda tedarik zinciri için lojistiğin önemini ve sürece nasıl katkı sağladığını da ele alacağız.
Lojistik Nedir? Lojistik; ürünlerin, hizmetlerin veya bilginin bir noktadan diğerine etkin ve verimli bir şekilde taşınması, depolanması ve yönetilmesi sürecidir. Bu süreç, tedarik zincirinin temel bir parçasıdır ve hammaddelerin tedarikinden nihai ürünlerin son tüketiciye ulaştırılmasına kadar geniş bir alanı kapsar. Basitçe ifade etmek gerekirse lojistik; bir ürünün üretildiği yerden tüketicinin eline geçene kadar geçen yolculuğun planlanması, yönetilmesi ve kontrol edilmesidir.
Lojistik Kaça Ayrılır? “Lojistik çeşitleri nelerdir?” sorusu, sıklıkla sorulan bir sorudur ve birden fazla cevabı olabilir. Lojistik, faaliyet alanlarına, kullanılan araçların türüne veya kapsamına göre çeşitli şekillerde sınıflandırılabilmektedir. Ancak fonksiyonel anlamda üretim, tedarik, dağıtım ve geri dönüş lojistiği türlerinden oluşan dört ana kategori bulunmaktadır.
Üretim Lojistiği: Üretim lojistiğinde, üretim süreçlerinde ihtiyaç duyulan hammadde ve bileşenlerin doğru zamanda temin edilmesi işi yapılır. Bu lojistik türü, materyal akışının kesintisiz olarak sağlanmasını ve üretim hattının durmadan çalışmasını güvence altına alır. Üretim lojistiği, tedarik zinciri için kritik önem taşır.
Tedarik Lojistiği: Tedarik lojistiğinde; hammadde, yarı mamul ve diğer kaynakların temin edilmesi söz konusudur. Bu sürecin amacı tedarik zincirini optimize etmektir.
Dağıtım Lojistiği: Dağıtım lojistiği, üretimi tamamlanmış ürünlerin depolama tesislerine ya da tüketicilere ulaştırılmasına kadar geçen sürecin yönetimidir. Bu süreçte taşıma, depolama, envanter yönetimi ve sipariş takibi gibi işlemler söz konusudur. Bu lojistik türünün amacı ise ürünlerin doğru zamanda ve doğru şekilde teslim edilmesidir.
Geri Dönüş Lojistiği: Aynı zamanda tersine lojistik adı da verilebilen bu lojistik türü ise ürün iadesi, geri dönüşüm ve atık yönetimi gibi süreçleri kapsar. Herhangi bir nedenle iade edilen, kullanılmış veya bozulmuş ürünlerin tüketiciden üreticiye doğru taşınmasıdır. Bu lojistik türü atık yönetimi, geri dönüşüm ve bakım onarım işlemleri için ürün akışını sağlar ve sürdürülebilirlik ile çevre dostu uygulamalar kapsamında büyük önem taşır.
Görüldüğü gibi lojistik sadece taşımacılık değildir; birçok farklı süreci, işlemi ve faaliyeti kapsar.
Lojistikte Taşıma Türleri Nelerdir? Lojistikte taşıma, ürün veya hammaddelerin bir noktadan diğerine güvenli ve zaman çizelgesine uygun olarak iletilmesi sürecidir. Bu sürecin yönetiminde taşınacak yükün özelliklerine, ağırlığına; mesafeye veya maliyete göre farklı lojistik taşımacılık türleri kullanılabilir.
Özellikle büyük hacimli yüklerin uzun mesafelere taşınması için kullanılan demiryolu taşımacılığı, genellikle ülkelerin iç bölgelerinde sıklıkla kullanılır ve çevre dostu bir seçenektir. Hava yolu taşımacılığı ise acil gönderiler, taze ürünler ve zaman hassasiyeti olan ürünlerin taşınması için tercih edilir. Fakat diğer taşımacılık türlerine göre daha maliyetlidir.
Denizyolu taşımacılığı ağır ve büyük hacimli yüklerin özellikle uluslararası olarak taşınmasında sıklıkla tercih edilir ve küresel ticaretin bel kemiğini oluşturur. Büyük mesafeler kat edebilir ve genellikle daha düşük maliyetli bir taşıma türüdür. Taşımacılık türlerinin en yaygını karayolu taşımacılığıdır. Küçük ve orta ölçekli yüklerin taşınmasında tercih edilen karayolu taşımacılığı operasyonda esneklik sunar ve hem yerel hem ulusal hem de uluslararası taşımacılık için kullanılabilir.
Lojistikte Yük Ne Demektir? Lojistik bağlamında yük kelimesi, üretimden tüketime kadar olan süreçte taşınan her türlü madde, ürün ve eşyayı ifade eder. Yükler hammadde, yarı mamul, ambalajlı ürün veya üretim süreci tamamlanmış ürünler olabilir. Kısacası lojistikte yük taşıması yapılan madde ve ürünlerdir.
Lojistikte Yük Çeşitleri Nelerdir? Lojistikte yük çeşitlerini farklı şekillerde sınıflandırmak mümkündür; ancak en sık karşılaşılan yük çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
Bu farklı özelliklere sahip ve çeşitli özel ekipman gerektiren yükler kimi zaman tankerlerde, konteynerlerde veya soğuk zinciri kırmayacak şekilde tasarlanmış taşıma araçlarında taşınırlar.
Lojistik Sürecinde Kullanılan Araçlar Nelerdir? Lojistik sürecinde, yüklerin özelliklerine, hassasiyetlerine ve özel şartlara göre birçok farklı taşıma aracı kullanılabilir. Genellikle en sık kullanılan araçlar ise:
Her bir taşıma aracının kendine has avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Lojistik şirketleri bu taşıma araçları içinden yüklerin özelliklerine, taşınacak mesafeye, bütçeye ve zaman çizelgesine göre en uygun aracı seçerler.
Tedarik Zincirinde Lojistik Neden Çok Önemlidir? Lojistik, tedarik zincirinin temel yapı taşlarından biridir ve bu süreçte doğru malzemenin doğru miktarda, doğru müşteriye doğru zamanda ulaştırılması amaçlanır. Tedarik zinciri yönetimi ise üretimden dağıtıma kadar olan tüm aşamalarda yapılan lojistik faaliyetleri de içeren büyük bir süreçtir. Lojistiğin tedarik zincirindeki rolüne baktığımızda; maliyetleri düşürme, müşteri memnuniyetini artırma ve rekabet avantajı sağlama gibi faktörler öne çıkar.
Hammaddelerin doğru şekilde temin edilmesinden nihai ürünün teslimatına kadar olan bütün aşamalarda; yani tedarik zincirinde lojistik süreçlerinin optimal şekilde planlanması kesintisiz üretim yapılabilmesine, stok yönetiminin kolaylaşmasına ve envanter yönetiminin daha etkin bir şekilde yapılabilmesine olanak sağlar. Aynı zamanda lojistik, kaynakların etkin kullanılmasına destek olarak şirketlerin yalnızca yerel ve ulusal pazarlarda değil; küresel pazarda da rekabet edebilmelerine yardımcı olur. Bu bağlamda lojistik, şirketler ve küresel ticaret için vazgeçilmezdir.
TackLog şirketiyle taşımacılık ve depolama hizmetlerinde de fark yaratan Asmira Group, şirketlerin rekabet avantajı elde etmesine ve zamanında ve güvenli teslimat odağıyla müşteri memnuniyeti yaratmalarına destek olmaktadır. Ülke genelinde tüm bölgelere uzman kadrosuyla hizmet veren şirket, Asmira Group’un yarım asra yaklaşan ticaret tecrübesini temel alarak ayrıcalıklı taşımacılık hizmetleri vermektedir. Şirketin sunduğu hizmetler, iletişim ve ayrıntılı bilgi için: www.asmiragroup.com