Filo Yönetiminde Araç Taşıt Tanıma Sisteminin Avantajları

30 Ocak 2025 Perşembe

Günümüzde işletmeler, bütün süreçlerinde olduğu gibi filo yönetimi konusunda da teknolojinin imkanlarından yararlanarak verimliliklerini artırmak istiyorlar. Bu teknolojiler arasında öne çıkan ve küçük büyük bütün işletmeler için ciddi avantajlar sunan Taşıt Tanıma Sistemi (TTS), popülerliği günden güne artan bir çözüm olarak dikkat çekiyor. Araçların yakıt tüketimini kontrol altına almaktan güvenliğe kadar pek çok açıdan önemli artılar sunan TTS, filo yönetiminde maliyetleri düşürmek isteyen işletmeler için değerini günden güne artırıyor. 

Bu yazımızda TTS’nin ne olduğu, nasıl çalıştığı ve filo yönetimi için önemini detaylı bir şekilde ele alacağız. Filo yönetiminde avantajlı yeni bir döneme geçmek istiyorsanız, yazımızı okumadan geçmeyin. 

Taşıt Tanıma Sistemi Nedir? 
Taşıt Tanıma Sistemi (TTS), araçların tanımlanması ve takip edilmesi amacıyla kullanılan bir teknolojidir.
Özellikle filo yönetiminde büyük kolaylık sağlayan akaryakıt taşıt tanıma sistemi; araçların yakıt alımı, kullanım verileri ve yetkilendirme işlemlerini otomatize eden bir çözümdür. Genellikle akaryakıt istasyonlarıyla entegre çalışan TTS, sürücünün ödeme yapmasına gerek kalmadan, yetkilendirilmiş kişiler tarafından ve filo yöneticisi tarafından belirlenmiş miktarda yakıt alımı yapılmasını sağlar. Bu çerçevede güvenlik ve maliyet tasarrufunu bir arada sunar. 

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Nedir?
Ülkemizde 2023 yılından itibaren kullanılmaya başlanan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ise akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara manuel olarak plaka girişinin ortadan kaldırılmasını sağlayan sistemdir. Eğer bir vergi mükellefi akaryakıt alımlarını gider olarak beyan ediyorsa, kiralık dahi olsa akaryakıt alınan her araca UTTS Taşıt Tanıma Birimi’ni taktırmak durumundadır. Bu bağlamda akaryakıt maliyetlerini masraf olarak gösterip vergiden düşmek isteyenler için Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi zorunluluğu vardır diyebiliriz. Böylece kayıt dışı ekonomi ile daha etkin bir şekilde mücadele edilebilmekte ve akaryakıt piyasasında da rekabet eşitliği sağlanabilmektedir. 

Taşıt Tanıma Sistemi Nasıl Olur?
TTS, araçların kimlik bilgilerinin elektronik olarak tanımlanması ve takip edilmesi için kullanılan bir teknoloji altyapısıdır. Genellikle araçların kimlik bilgilerini taşıyan cihazın akaryakıt istasyonundaki tanıma cihazlarıyla eşleşmesi ile hangi aracın ne zaman ne kadar yakıt satın aldığı takip edilebilir. Aynı zamanda filo sahibi şirketlerin akaryakıt istasyonlarıyla yaptıkları anlaşmalar sayesinde sürücülerin ödeme yapmasına gerek kalmadan, iki haftalık veya aylık periyotlarda faturalandırma yapılarak muhasebeleştirme işlerinde de kolaylık sağlar. 

Taşıt Tanıma Sisteminin Çalışma Prensibi Nedir? 
TTS, araçların kimlik bilgilerini otomatik olarak algılanması ve işlenmesi prensibine dayanır. Bu sistemde her bir araca bir kimlik cihazı (manyetik kart veya RFID etiketi gibi) yerleştirilir. Bu cihaz sayesinde akaryakıt istasyonundaki taşıt tanıma ünitesine veri ileterek aracın tanımlanmasını sağlar. 

Araç yakıt pompasına yaklaştığında, araçtaki cihaz pompadaki okuyucuya sinyal gönderir. Okuyucu bu sinyali alarak araç bilgilerini doğrular ve yetkilendirme yapar. Doğrulama işlemi tamamlandıktan sonra yakıt doldurma işlemi otomatik olarak başlar ve işlemin bütün detayları sisteme kaydedilir. 

Bu detaylar filo yönetim yazılımına aktarılarak araçların yakıt tüketimi, rotaları ve kullanım alışkanlıkları analiz edilebilir. Bu sistem sayesinde manuel ödeme ve fatura toplama gibi işlemler ortadan kaldırılabilir ve şirketlerin verimliliklerini artırarak işlerini kolaylaştırır. 

TTS Maliyet Avantajı Sağlar Mı?
Evet, TTS işletmeler için önemli bir maliyet avantajı sağlar. Bunu, öncelikle araçların yakıt tüketimini ve kullanımını etkin bir şekilde takip ederek yapar. Özellikle büyük şirketlerde filo yönetimi yazılımlarıyla entegre edilebilen bu sistemler, aynı zamanda filo yönetimi yazılımlarının araç takip sistemleriyle birlikte güzergâh kontrolü de sağlayarak yöneticilerin detaylı analiz yapabilmesine olanak tanır. 

Ek olarak sadece yetkilendirilmiş yakıt alımı yapıldığından, yakıt hırsızlığı veya araçların uygun olmayan kullanımları açılarından da avantaj sağlar. Ayrıca faturalandırma ve muhasebeleştirme işlemlerinin ve ödemelerin manuel olarak yapılması işlerini de ortadan kaldırdığı için, işgücü anlamında da şirketler için verimliliği önemli derecede artırır. 


 
TTS Nasıl Yakıt Tasarrufu Sağlar?
TTS’nin yakıt tasarrufu sağlaması, temelde filo yönetim yazılımlarıyla entegre edilmesinden ileri gelir. TTS sayesinde filo yöneticisi hangi araçlara kim tarafından ne sıklıkla ve ne miktarda yakıt alındığını takip edebilir. Eğer bu verilerde şüpheli bir durum varsa (gereğinden fazla yakıt kullanımı gibi) araç takip sistemine başvurarak bu aracın konum geçmişine erişebilir. Böylece rota dışı kullanımlar veya rota optimizasyonu ihtiyacı ortaya çıkarılabilir. TTS ile bütün yakıt alımları kontrol altından olduğundan, dolandırıcılık ve yakıt hırsızlığının da önüne geçilebilir ve yakıt tasarrufu sağlanabilir. 

Filo Yönetiminde TTS’nin Rolü Nedir? 
TTS, filo yönetimi sürecinde çok kritik bir rol oynar. Filo yöneticisi farklı araç takip sistemleri aracılığıyla verimliliği optimize etmek ister. Bu noktada TTS devreye girerek araçların hangi tarihte hangi lokasyondan ne kadar yakıt aldığını tespit etmede kullanılabilir. Böylece filo yöneticisi suistimal durumu varsa ortaya çıkartabilir; rota optimizasyonunda sorun varsa bu sorunları tespit edebilir ve çeşitli önlemler alabilir. Yine filo yöneticisinin her yakıt alımında düzenlenen faturaları tek tek muhasebeleştirmesi problemi de anlaşmalı akaryakıt istasyonundan belirli periyotlarda gelecek toplu faturalar sayesinde ortadan kaldırılabilir. 

TTS Edinmek İçin Ne Yapmalıyım?
Şirketinizin filosu için TTS edinmek istiyorsanız, öncelikle akaryakıt firmalarının sunduğu TTS olanaklarını incelemenizi tavsiye ederiz. Bazı akaryakıt firmaları özel iskontolar veya puan toplama gibi ek avantajlar sunabilir. Akaryakıt firmasını seçtikten sonra firmayla iletişime geçerek talebinizi bildirmeniz gerekir. Bunun üzerinde firma araç sayınıza bağlı olarak size çeşitli imkanların sunulduğu bir sözleşme hazırlayacaktır. Sözleşme sizin için de uygunsa anlaşmayı tamamladığınızda akaryakıt firması araçlarınızı götürüp TTS cihazını taktırabileceğiniz yetkili servislerin bilgisini verecek ve randevu oluşturmanıza destek olacaktır. 
 

Araçlarınızı bu yetkili servislere götürerek TTS cihazlarının montajını yaptırmanız gerekir; bu süreçte sadece donanım değil aynı zamanda yazılım işleri de servis tarafından gerçekleştirilir. Aracınızın tanıtma işlemi sona erdiğinde artık TTS’yi tedarik ettiğiniz akaryakıt istasyonlarından akaryakıt satın almaya başlayabilirsiniz. Genellikle TTS tedarik eden firmaların ulusal taşıt tanıma sistemi vardır; yani ülkenin her yerinde TTS’yi aynı şekilde kullanabilirsiniz. 

Bireysel olarak TTS edinmek istiyorsanız, yine aynı şekilde akaryakıt firmasını seçmeli, anlaşma yaptıktan sonra yetkili serviste cihazın montajını yaptırmalısınız. 
TTS edinme noktasında dikkat etmeniz gereken önemli bir konu da hangi sebeple olursa olsun eğer TTS’yi kullanmak istemiyorsanız demonte işlemini yine yetkili servise yaptırmaktır. Cihazlar akaryakıt firması tarafından kullanımınıza sunulur; ancak mülkiyetleri akaryakıt firmasındadır. Eğer cihazı yetkili olmayan kişiler sökmeye çalışırsa cihaz kullanılamaz hale gelebilir ve akaryakıt firması cihazın ücretini talep edebilir. Dolayısıyla cihazın montajından demonte edilmesine kadar her adımda yetkili servislerden destek almalısınız. 

TTS, geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde, özellikle filo yönetimi sürecinde teknoloji kullanımının artışıyla birlikte popülerliğini daha da artırmıştır. Modern işletmeler için artık vazgeçilmez olan TTS, filo yöneticilerinin veriye dayalı karar almasına, bazı tekrarlanan görevlerin otomatize edilmesine ve operasyonel verimliliğin de artırılmasına destek olur. 

Yurt içi kara satışları kapsamında Opet Otobil Türkiye Distribütörü olan Asmira Group, ülke genelinde müşterileri için filo yönetimi çözümleri sunar. Otobil satışlarına ek olarak kapsamlı filo yönetimi sistemleriyle de şirket, müşterileri için hem zaman hem de maliyet tasarrufu sağlayan çözüm ortağı olarak hizmet vermektedir. TTS, taşımacılık ve sunduğumuz daha pek çok hizmetle ilgili ayrıntılı bilgi, şirketimiz ve iletişim bilgilerine erişebilmek için web sitemiz: https://www.asmiragroup.com