Taşıt Tanıma Birimi ile Yakıt Yönetiminde Nasıl Tasarruf Sağlanır?

5 Aralık 2024 Perşembe

Bugün, taşımacılık ve lojistik sektörlerinde, yakıt tüketimi en büyük maliyet kalemlerinden birini oluşturmaktadır. Özellikle filo yönetimi yapan şirketler için, yakıtın doğru ve verimli bir şekilde kullanılması, hem maliyetlerin düşürülmesine hem de çevresel olumsuz etkilerin azaltılmasında avantaj sağlamaktadır. Bu bağlamda Taşıt Tanıma Birimi (TTB) teknolojisi, araçların yakıt kullanımını daha verimli hale getirmek ve yakıt maliyetlerinde ciddi bir düşüş sağlayabilmek için önem kazanan teknolojilerden biridir. Ülkemizde de özellikle son yıllarda kullanımı oldukça artan ve ulusal taşıt tanıma sistemi gibi sistemlerle ülkemizin her yerinde kullanılabilen teknolojiler mevcuttur. Bu yazımızda TTB’nin yakıt yönetimi süreçlerine nasıl entegre olabileceğini, hangi çözümlerle yakıt tasarrufu sağlanabileceğini ele alacağız.

Taşıt Tanıma Birimi (TTB) Nedir?

Filo yönetimi söz konusu olduğunda, “Taşıt Tanıma Birimi Nedir?” sorusu sıklıkla sorulan sorulardan biridir. Taşıt tanıma birimi, bir aracın kimlik doğrulamasını yapan, konumunu izleyebilen, yakıt tüketimini ölçen ve sürücü davranışını izleyerek raporlayabilen sisteme verilen isimdir. Bu sistem genellikle, GPS, telemetri, yakıt sensörleri ve sürücü davranış analizi gibi bileşenlerle entegre biçimde çalışır ve asıl kullanım amaçları araçların performanslarını izleyerek verimliliklerini artırmak ve gereksiz yakıt tüketiminin önüne geçmektir. Bu birimler taşımacılık ve lojistik gibi sektörlere ek olarak, filo yönetimi yapılma ihtiyacı olan bütün sektörlerde kullanılabilir.

TTB Nereden Alınır?

TTB sistemlerinin en büyük sağlayıcıları akaryakıt şirketleridir. Ulusal ve uluslararası arakyakıt şirketleri, müşterilerine taşıt tanıma hizmetleri sunarak, kendi akaryakıt istasyonlarında kullanılmak üzere özelleştirilmiş çözümler sağlarlar. Çoğunlukla bir hizmet paketi olarak sunulan bu sistem, akaryakıt alımlarını kontrol etme, raporlama ve periyodik olarak toplu faturalama gibi ek imkanlar da sağlar.

Ayrıca, bazı bağımsız teknoloji şirketleri de TTB sistemleri sunmaktadır. Eğer şirketler böyle firmalardan hizmet almayı tercih ederlerse, diğer filo yönetimi çözümleri, araç takip sistemleri ve gelişmiş diğer IoT (Nesnelerin İnterneti) destekli teknolojilere de entegre olabilen sistemlere sahip olabilirler. Bu şirketler aynı zamanda filo yönetimi yapmak isteyen işletmenin özel istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda özelleştirmeler de yapabilir. Taşıt Tanıma Birimi zorunluluğu olmayan; ancak özellikle büyük şirketler ve araç filosu yönetimi yapılması gereken şirketler için önemli bir avantaj yaratan sistemlerdir.

TTB Nasıl Takılır?

TTB sistemlerinin verimli ve etkin çalışabilmesi için, bu cihazların takılacağı araçların detaylarının doğrulanması ilk adımdır. Her cihaz her marka ve model araç için uygun değildir; dolayısıyla montajı yapılacak cihazın aracın spesifik özelliklerine uygun olması çok önemlidir. TTB cihazları genellikle araçların yakıt deposu girişine veya dolum ağzına monte edilir. Bazı gelişmiş TTB sistemlerinde, araç içi veri aktarımını sağlamak üzere TTB’ye bağlı bir de RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) cihazı yerleştirilir. Fiziksel olarak montaj işlemi tamamlandıktan sonra yazılımsal senkronizasyon ve kontroller yapılarak TTB montaj süreci tamamlanır. Bu montaj sürecinde profesyonel ekiplerden destek almak çok önemlidir; bu şekilde sistemin doğru çalıştığından ve yanlış veri toplanmadığından emin olunabilir. Aynı zamanda profesyonellerce kurulum yapılması, aracın elektrik sistemine zarar vermeden doğru bağlantılarla montaj yapılmasını garanti altına alacaktır. Genellikle TTB sistemini satın alacağınız akaryakıt veya teknoloji şirketlerinin iş birliği yaptığı yetkili servisler bulunmaktadır. Montaj yapılacak aracı bu servislere götürerek montaj işlemini en güvenilir şekilde yaptırabilirsiniz.

TTB Nasıl Sökülür?

TTB cihazının herhangi bir sebeple sökülmesi gerekebilir. Bunun için tıpkı cihazın montajında olduğu gibi, yetkili servisler veya profesyonel ekiplerden yardım almak gerekir. Cihazın sökülmesi işleminde önce cihazın bağlı olduğu kablolar çıkarılmalı, bütün bağlantılar dikkatlice sökülmelidir. Eğer TTB, RFID veya telemetri gibi ek bileşenlerle entegre edilmişse, bu bağlantıların ve ek cihazların da yine özenli bir şekilde ayrılması gerekir. Bu süreçte profesyonel destek alınması, cihazın ve aracın maruz kalacağı potansiyel hasarın önüne geçilmesi noktasında önem taşır. Bir akaryakıt şirketinden TTB sistemi aldıysanız, genellikle cihazın yükümlülüğü şirkete ait olur ve yetkisiz kişilerce sökülmesinde halinde ek maliyetlerle karşılaşabilirsiniz. Bu bağlamda TTB sistemini satın alırken sözleşmeyi dikkatlice okuyarak, kural ve yönergelere uyum sağlamanız gerekir.

Yakıt Tüketimi ve Yönetimi

Yakıt tüketiminde verimlilik dendiğinde ilk akla gelen rota optimizasyonu olur. Ancak, optimizasyon bağlamında sürücünün alışkanlıkları, hava koşulları veya araç bakımlarının düzenli şekilde yapılması gibi etkenler de yakıt verimliliğini etkileyen unsurlardandır. Yakıt yönetimi kavramı, bütün bu faktörlerin her birinin kontrol altına alınarak optimize edilmesini hedefler.

TTB sayesinde araçların yakıt tüketimleri anlık olarak takip edilebilir. Filo yöneticilerinin daha etkin optimizasyon yapabilmesi için TTB sistemi özellikle sürücü davranışları gibi fazla yakıt tüketiminin sebepleri ortaya çıkarılabilir. Örneğin sürücü aşırı hız veya sert fren yapıyor, sürekli olarak belirlenen rotadan sapıyor olabilir. Bunlar ve bunlar gibi sebepler belirlenerek çeşitli önlemlerin alınmasında yöneticiler TTB sisteminden destek olabilir. Ayrıca, araçların periyodik bakımları geciktirildiğinde veya atlandığüında aracın performansı düşeceğinden yakıt tüketimi de artacaktır. Bu noktada TTB sistemi bir erken uyarı sistemi olarak da çalışabilir.

TTB ile Yakıt Tasarrufu Sağlama Yöntemleri

TTB sistemi, filo yöneticileri için pek çok avantaj sağlar. Anlık takip ve analiz olanakları gibi imkanlar, yöneticilerin gelişim alanları için aksiyon alabilmelerine olanak tanır. Filo yöneticileri aşağıdaki yöntemleri kullanarak yakıt tasarrufu sağlamak için önemli adımlar atabilirler:

1. Rota Optimizasyonu: TTB, GPS verilerinden yola çıkarak en verimli rotayı belirlemeye ve mesafeleri kısaltarak zaman kaybını azaltabilir. Bazen bu rota daha kısa olacak, kimi zaman da en az trafikle karşılaşılabilecek yollar olacaktır. Bu bağlamda sadece mesafe değil; yolda ve trafikte geçen zaman da optimize edilerek çok yönlü avantaj sağlanabilir.

2. Sürücü Eğitim Programları: TTB sistemi, sürücü davranışlarını analiz edebilir. Böylece filo yöneticisi bu analizlerden yola çıkarak sürücülerin yakıt tasarrufu sağlayacak şekilde araç kullanımı yapabilmelerini sağlamak için çeşitli eğitim programları oluşturabilirler.

3. Performans İzleme: Motor performansı veya lastik basıncı gibi pek çok faktör aracın yakıt verimliliğini etkiliyor olabilir. Bu bağlamda TTB sisteminin aracın genel sağlık durumunu izleyerek periyodik bakım alarmı üretmesi, yakıt tüketimine ek olarak bakım ve onarım maliyetlerini de düşürecektir.

Bu sistemlerin ve ek özelliklerin bütün TTB cihazlarında bulunmayabileceğinin altını çizmekte fayda bulunmaktadır. Bazı TTB cihazları yalnızca yakıt tüketimi ve sürücünün ödeme yapmasını gerektirmeyecek nitelikteyken, daha gelişmiş cihazlar IoT bağlantılarıyla ayrıntılı bilgi ve analiz sunabilir. Bu sebeple seçeceğiniz TTB cihazının ihtiyaç ve taleplerinize uygun olduğundan emin olmalısınız.

Kısacası TTB sistemi, filo yönetimi konusunda; özellikle taşımacılık, dağıtım ve lojistik şirketleri gibi işletmeler için büyük avantajlar sunan önemli teknolojilerdir. Daha küçük ve orta ölçekli işletmeler için akaryakıt şirketlerinin sunduğu TTB hizmetleri yeterli olabileceği gibi, çok daha gelişmiş cihazlar ve IoT entegrasyonu yetkinliği olan cihazları da çeşitli teknoloji şirketlerinden temin edebilmek mümkündür.

1977’den beri müşterilerinin alışageldiği Asmira hizmeti anlayışını Asmira Energy şirketi bünyesinde toptan akaryakıt, toptan madeni yağ ve taşıt tanıma sistemi gibi hizmetlere de yansıtan Asmira Group, Opet Otobil Türkiye Distribütörü olarak ulusal çapta filo yakıt çözüm ortağı olmaya devam etmektedir. Ek olarak filo yönetim sistemleri de sunan şirket, müşterilerinin ihtiyaçlarına en uygun çözümleri sağlamakta; Tacklog isimli taşımacılık ve depolama hizmeti veren şirketinden elde ettiği deneyimleri de göz önünde bulundurarak filo yönetiminde her adımda avantaj yaratmaktadır. Asmira Group bünyesinde verdiğimiz hizmetler, şirketimiz ve ofislerimizle ilgili ayrıntılı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: asmiragroup.com