TR
EN
HR
Küreselleşen ticaret dünyasında tedarik zincirinin en önemli unsurlarından biri lojistiktir. Doğru lojistik şirketini seçmek, işletmelerin maliyet etkinliğini artırırken, müşteri memnuniyetini de en üst seviyeye çıkarma potansiyeli taşır. Bir işletmenin tedarik zincirinde vereceği en önemli kararlardan biri, hangi lojistik şirketi ile çalışılacağıdır. Zamanında teslimat, erişim ağı, maliyet ve teknoloji gibi pek çok etken bu kararda etkili olacaktır. Bu yazımızda bir işletme için lojistik şirketi seçerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli 5 faktörü ele alacağız.
Lojistik Şirketleri Ne İş Yapar? Bir lojistik şirketi, malların üretim noktasından tüketiciye ulaşana kadar geçen süreçte, taşıma, depolama, gümrükleme ve dağıtım gibi hizmetleri organize edip yürüten şirkettir. Lojistik şirketleri en temel olarak, lojistik süreçlerinde uzmanlaşarak tedarik zincirinin verimli ve kesintisiz bir şekilde işlemesini sağlamak; malzeme ve ürünleri doğru zamanda, doğru miktarda ve doğru yere ulaştırmaktır. Bu bağlamda lojistik şirketleri, birkaç kritik hizmet sunar:
Taşıma ve Nakliye Yönetimi: Karayolu, denizyolu, havayolu ve demiryolu gibi farklı taşıma yöntemleriyle, ürün ve malzemelerin varış noktasına hızlı ve güvenli bir biçimde ulaştırılmasını sağlamak.
Depolama ve Stok Yönetimi: Ürün ve malzemelerin geçici olarak depolanması ve stok yönetimi hizmetleri vererek envanterin izlenebilirliğini ve ürünlerin gerekli şartlarda saklanarak güvenle ulaştırılmasını sağlamak.
Dağıtım ve Teslimat: Lojistik sürecinin son aşaması olan dağıtım ve teslimat hizmetleriyle, hızlı ve emniyetli şekilde, müşteri memnuniyetini gözeterek teslimat yapmak.
Tedarik Zinciri Yönetimi: Bazı büyük lojistik şirketlerinde verilen tedarik zinciri yönetimi hizmetiyle, iş sürekliliğini ve verimliliği artırarak, üretimden dağıtıma kadar olan süreci koordine etmek.
Lojistik Şirketleri Nasıl Çalışır? Lojistik şirketlerinin genel olarak iş süreçleri belli olsa da özellikle son yıllarda artan bir şekilde müşterilerinin ihtiyaçlarına göre özelleşmiş çözümler sunmaktadırlar. Genel olarak bir lojistik şirketi şu şekilde çalışır:
Planlama ve Rota Optimizasyonu: İlk adımda taşınacak yükler planlanır. Gönderim yapılacak noktalar, taşıma süresi, maliyet ve taşıma yöntemi gibi unsurlar belirlenir. Yüklerin en düşük maliyetle ve en kısa sürede varış noktasına ulaştırılabilmesi için rota optimizasyonu yapılır. Bunun için ise GPS ve coğrafi bilgi sistemleri (GIS) gibi teknolojiler kullanılır.
Taşıma Yöntemi: Taşınacak yükün özelliğini ve teslimat süresine göre, en uygun taşıma yöntemi seçilir. Örneğin taşınacak yükün hacmi büyükse denizyolu taşımacılığı, hızlı teslimat gerektiren durumlarda havayolu taşımacılığı seçilebilir. Ek olarak varış noktasının özelliklerine göre (karayoluyla ulaşım durumu, liman ve havalimanı gibi alanlara yakınlığı vb. faktörler göz önüne alınarak, birden fazla taşıma yöntemi kullanılabilir.
Depolama ve Envanter Yönetimi: Taşıma yöntemleri arasında geçiş yapılırken veya farklı başka bir sebeple depolama gereken durumlarda, lojistik şirketi yüklerin niteliğine uygun şekilde depolama yapar. Örneğin ilaç, gıda veya kimyasal ürün taşınacaksa, ürünlerin güvenliği noktasında belirlenen standartlara uygun şekilde yapılır.
Gümrükleme ve Yasal İşlemler: Ürün ve malzemelerin uluslararası taşınması süreçlerinde gümrükleme ve buna bağlı olarak yürütülmesi gereken bazı yasal işlemler vardır. Gerekli belgelerin düzenlenmesi, taşıma sürecinin mevzuatlara ve yasalara uygun şekilde yürütülmesi gibi konularda lojistik şirketleri müşterilerine danışmanlık hizmeti verir.
Teslimat ve Dağıtım: Son aşama olarak dağıtım ve teslimat işlemi gerçekleştirilir. Ürünlerin varış noktasına hızlı, güvenli ve aynı zamanda emniyetli şekilde ulaştırılması sağlanır. Bu işlemler gerçekleştirilirken, günümüzde hem müşterinin hem de teslimatın yapılacağı kişi veya kurumların gönderilerini anlık olarak takip edebileceği sistemler kurulmuştur. Bu sayede izlenebilirlik sağlanır ve müşteri memnuniyeti de artırılır.
Yani, lojistik şirketleri genel olarak bu süreçleri izleyerek müşterilerine en hızlı, maliyet anlamında avantajlı ve güvenilir hizmeti sunmak için çalışırlar. Ancak dediğimiz gibi müşterinin talepleri doğrultusunda özelleştirilmiş süreçler de planlanabilir; standart sürecin dışında bir süreç de yürütülebilir. Lojistik Şirketleri Nelerdir? Lojistik sektöründe faaliyet gösteren farklı türde şirket bulunmaktadır. Tek bir çatı altında pek çok farklı taşıma yöntemi sunan kapsamlı taşımacılık şirketleri bunların ilki. Bu şirketler, farklı taşımacılık yöntemlerini entegre ederek müşterilerine esnek çözümler sunabilir; intermodal adı verilen birden çok yöntemi bir araya getiren yöntemle taşımacılık yapabilirler. Uluslararası lojistik ve gümrükleme şirketleri ise özellikle gümrük işlemleri ile mevzuat anlamında uzmanlaşmış; gerekli belgelerin temini, yasal uyum süreçleri ve vergi düzenlemeleri gibi konularda müşterilerine danışmanlık da verebilen şirketlerdir. Üçüncü parti lojistik şirketleri ise, özellikle büyük ölçekli şirketler için lojistik maliyetlerini optimize etme, taşıma, depolama, envanter yönetimi, sipariş işleme ve dağıtım süreçlerini yönetir. Böylece işletmeler lojistik süreçlerini bu şirketlere delege ederek, ana faaliyetlerine odaklanabilirler. Son olarak e-ticaretin gelişmesiyle yaygınlığı artan e-ticaret lojistik şirketleri vardır. Bu şirketler sipariş yönetimi, depolama, paketleme ve teslimat işlerini üstlenerek e-ticaret operasyonlarının sorunsuz bir şekilde yürütülmesine destek olurlar. Doğru Lojistik Şirketini Seçmek Neden Önemlidir? Tedarik zinciri optimizasyonunda, maliyet tasarrufunda ve müşteri memnuniyeti sağlamada, doğru lojistik şirketini seçmenin önemi çok büyüktür. Lojistik süreçlerinin verimli bir şekilde yönetilmesi için, işletmenin kendi operasyonlarına en uygun şirketi tercih etmesi kritiktir. Doğru lojistik şirketi seçildiğinde bir işletmenin elde edeceği avantajları şöyle sıralayabiliriz:
Operasyonel Verimlilik: İyi planlanmış bir lojistik süreci, ürünlerin doğru zamanda, doğru yere en uygun şekilde ulaştırılmasını garanti altına alır. Doğru lojistik şirketiyle çalışıldığında bu sürecin sorunsuz yürütülmesi sağlanarak, aynı zamanda maliyet avantajı da sağlanabilir; piyasadaki diğer işletmelere karşı rekabet avantajı da elde edilebilir.
Müşteri Memnuniyeti: Ürünlerin zamanında ve hasarsız teslimi, teslimat noktasında esnek seçeneklerin sunulması gibi avantajlar, müşteri memnuniyetini artıran faktörlerdir. Eğer lojistik şirketi müşterinin beklentilerini karşılarsa, müşterinin tekrar aynı işletmeyle çalışma olasılığı yükselecek ve marka sadakati artacaktır. Lojistik şirketi her ne kadar işletmenin dışında farklı bir kurum olsa da müşteriler işletmenin seçtiği lojistik firmasıyla alakalı düşünce ve gözlemlerini işletmenin kendisine yansıtır. Dolayısıyla müşteri lojistik sürecinden ne kadar memnun kalırsa, işletmeden aldığı ürün/hizmetten de o kadar memnun olur.
Güvenilirlik: Lojistik süreçlerde yaşanacak hasır ve ayıplara karşı sigortalama, uluslararası ticaret yapan işletmeler için gümrükleme hizmetleri gibi unsurlar, risk yönetimini kolaylaştırır.
Ölçeklenebilirlik: İşletmeler büyüdükçe veya farklı pazarlara girdikçe lojistik ihtiyaçları da artar. Bu bağlamda seçilen lojistik şirketinin ölçeklenebilir olması, sezonluk veya kampanyalar sırasında artan taleplere karşılık verebilmesi, işletmeler için doğru bir lojistik firmasıyla çalışıldığının göstergesi olacaktır.
Müşterilerinizi satın almadan teslimata kadar geçen süreçte memnun edebilmek, riskleri doğru yöneterek kayıpları azaltmak ve lojistik ihtiyacınızdaki düşüş ve artışlara kolaylıkla uyum sağlayabilmek için; işletmenize, iş modelinize ve sektörünüze en uygun lojistik firmasıyla çalışmanız gerekir. Bunun için ise dikkat etmeniz gereken temel birkaç faktör vardır. Lojistik Şirketi Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Temel Faktör Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, doğru lojistik firmasını seçtiğinizde tedarik zinciri yönetiminden müşteri memnuniyetine kadar pek çok açıdan avantaj sağlarsınız. Ekstra maliyetlerin, gecikmelerin ve kayıpların minimize edilebilmesi için, çalışacağınız lojistik şirketini seçerken aşağıdaki 5 temel faktöre dikkat etmelisiniz: 1. Uzmanlık Bazı lojistik şirketleri belirli sektörlerde veya taşımacılık türlerinde uzmanlaşmıştır. Bazı şirketler ise uçta uca bütün tedarik zincirini yönetecek yetkinliğe sahiptir. Yurt dışı operasyonları gibi süreçler ise bambaşka bir uzmanlık alanıdır ve lojistik şirketleri yurt içinde en iyi hizmeti sunuyor olsa dahi uluslararası taşımacılık alanında tecrübe sahibi olmayabilir. Bu noktada, işletmenizin ihtiyaç duyduğu özel hizmetlere odaklanan bir lojistik şirketini seçmelisiniz. 2. Teknoloji Birlikte çalışmayı seçeceğiniz ve müşterilerinizin gözünde sizin şirketinizle özdeşleşecek lojistik firmasını seçerken göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer konu da teknoloji ve dijital çözümlerdir. Gerçek zamanlı takip, rota optimizasyonu yazılımları ve depo yönetimi programları gibi teknolojilere yatırım yapan lojistik şirketleri, operasyonel verimliliğinizi daha fazla artıracaktır. Aynı zamanda teknolojik altyapısı sağlam bir lojistik şirketi süreçlerdeki aksamaları daha hızlı tespit ederek, düzeltici aksiyonları süratle gerçekleştirerek kayıpları minimize edebilir. Bu çerçevede, seçeceğiniz lojistik firmanın teknolojik altyapısı, sunduğu dijital hizmetler ve en önemlisi sizin teknolojik altyapınızla entegre edebileceğiniz bir yapıda olması büyük önem taşır. 3. Güvenilirlik Lojistik şirketini seçerken, karar aşamasında en kritik faktörlerden biri referansları olacaktır. Şirketin daha önce ve halihazırda çalıştığı işletmelerden aldığı olumlu geri bildirimler, sektördeki itibarı ve güvenilir referansları olması, şirketin güvenilirliği noktasında önemli ipuçları sunar. 4. Maliyet ve Fiyatlandırma İşletmelerin bütçesini en fazla etkileyen faktör fiyatlandırmadır. Ancak en düşük maliyeti sağlayan lojistik firmasının en doğru seçenek olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Lojistik şirketinin maliyetlerini değerlendirirken, bu işletmenin sunduğu hizmetlerin kapsamını değerlendirmek gerekir. İyi bir lojistik şirketi, seçenekler arasında en düşük maliyetli olan olmasa da fiyatlandırma yapısında şeffaflık sağlayandır. Böyle bir şirket ek maliyetleri açıkça belirtecek ve dolayısıyla uzun vadeli bütçe planlamalarında da avantaj sağlayacaktır. Ek olarak yalnızca maliyetin değerlendirilmesi, firmayı değerlendirmek için yeterli olmaz. Bazı firmalar verdikleri ek hizmetler, sağladıkları esneklik ve işletmenize özel sundukları seçeneklerle; kısa vadede yüksek maliyetli görünse de uzun vadede aldığınız hizmetlerden sağladığınız fayda sayesinde maliyet avantajı sağlayabilir. 5. Coğrafi Kapsama Alanı Seçeceğiniz lojistik şirketinin coğrafi kapsama alanı, faaliyet gösterdiğiniz bölgelerde etkili olabilmesi için çok önemlidir. Her lojistik firmasının ülkenin her yerinde veya dünyanın her ülkesinde bir temsilciliğinin olması gerekmez. Pek çok lojistik şirketi, yerel iş birlikleri yaparak taşımacılık ve depolama hizmetlerini üçüncü taraflardan alır. Bu noktada lojistik şirketinizin yerel iş birliklerini dikkatle incelemeniz gerekir. Eğer uluslararası faaliyet gösteriyorsanız da farklı ülkelerdeki iş ortaklarını araştırmanız önemlidir. Sadece seçeceğiniz lojistik firmasının değil; iş partnerlerinin de itibarının yüksek olduğundan emin olmalısınız. Sonuç olarak, çalışacağınız ve muhtemelen uzun yıllar devam edecek bir iş ortaklığına adım atacağınız lojistik şirketini seçerken yüzeysel bir araştırma ile tercih yapmamalısınız. İşletmenizin değişen ihtiyaçlarına uyum sağlayabilecek, iş yapış biçiminize uygun, risklerinizi azaltan ve etkinlik alanı geniş bir lojistik firması, sizin için en doğru seçenektir. Geniş hizmet ağı, güçlü filosu ve müşterilerine özel geliştirdiği süreçlerle kısa sürede ciddi bir aktör haline gelen TackLog, uzman ekibiyle Türkiye’nin her bölgesine hizmet sağlamaktadır. Müşterilerinin ihtiyaçlarını detaylı bir şekilde analiz ederek en uygun hizmetleri esnek hizmet anlayışıyla sunan şirket, operasyonlarını zamanında ve emniyetli teslimat ilkesiyle yürütmektedir. TackLog, yarım asıra yaklaşan Asmira deneyimini arkasına alarak ve eşsiz Asmira hizmetini taşımacılık ve depolama alanlarına yansıtarak, güvenilir bir iş ortağı olmaya devam etmektedir. Ayrıntılı bilgi ve iletişim için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: asmiragroup.com