Karayolu Taşımacılığında Sürdürülebilirlik: Yeşil Ulaşım Çözümleri

2 Eylül 2024 Pazartesi

Küresel iklim değişikliğinin etkilerini hissetmeye başladığımız bugünün dünyasında çevresel sürdürülebilirlik, toplumsal ve ekonomik kalkınmanın temel faktörlerinden biri haline gelmiş durumda. Bugün sera gazı emisyonlarının önemli bir bölümü karayolu taşımacılığından kaynaklanıyor. Dolayısıyla küresel lojistik ağlarının omurgası konumundaki bu taşımacılık türünde daha sürdürülebilir çözümler geliştirilmeye çalışılıyor. Bu yazımızda karayolu taşımacılığında sürdürülebilirliği sağlamak ve olumsuz çevresel etkileri azaltmak için geliştirilen çözümlere odaklanacağız. 

Karayolu Taşımacılığı Nedir? 

Karayolu taşımacılığı; malların ve yüklerin kara yolları üzerinde motorlu araçlarla, bir yerden bir yere taşınmasını ifade eder. Küresel lojistik ağının belkemiği haline gelmiş olan bu taşımacılık türü, özellikle kısa ve orta mesafelerde en yaygın kullanılan taşıma modlarından biridir. Karayolu taşımacılığında en sık kullanılan araçlar ise tırlar, kamyonlar ve kamyonetlerdir. 



Karayolu Taşımacılığının Özellikleri

Dünyada en sık kullanılan taşımacılık modu olan karayolu taşımacılığı; sunduğu esneklik, hızlı teslimat olanakları ve geniş ulaşım ağı gibi özellikleriyle tercih edilmektedir. Özellikle aynı ülke veya şehir içerisinde taşımacılık yapılacaksa karayolu ile taşındığında kapıdan kapıya teslimat yapabilme ve doğrudan üretim yerinden nihai varış noktasına taşıma gibi imkanlar sağlar. 

Ek olarak taşınan yükün özelliklerine göre soğuk zincir ürünler için frigorifik kamyonlar, tehlikeli maddeler için uygun donanımlı araçların kullanılması gibi özelleştirme olanağı sunar. Ayrıca belirlenen rota dışında da rota alternatifleri olduğundan herhangi bir problem yaşandığında süreçlerde daha az gecikme ile operasyon tamamlanabilir. 

Karayolu Taşımacılığının Avantajları ve Dezavantajları

Karayolu taşımacılığının en önemli avantajı geniş bir ulaşım ağına sahip olmasıdır. Demiryolu, havayolu ve denizyolu gibi farklı taşımacılık modalarına erişimi olmayan bölgelerde, karayolu taşımacılığı genellikle tek seçenektir. Dolayısıyla kırsal kesim ve uzak bölgeler gibi yerlerde karayolu taşımacılığının kapsama alanı çok geniştir.

Bir diğer avantaj ise hızlı olması ve çoğu zaman ara depolama gereksinimini ortadan kaldırmasıdır. Malların ve yüklerin direkt olarak başlangıç noktasından hedef noktasına taşınabiliyor olması dolayısıyla ara depolama ve elleçleme ile zaman kaybedilmez ve böyle ek işlemler yapılmadığı için hem operasyon daha hızlı gerçekleştirilebilir hem de maliyet avantajı sağlanır. Aynı zamanda acil teslimat yapılması gereken durumlarda, havayolu daha hızlı ulaşım sağlıyor olsa da, karayolu taşımacılığı en hızlı ve en güvenilir çözümlerden biri olmaya devam etmektedir. 

Bu taşımacılık modunun dezavantajlarına bakacak olursak, ilk olarak yüksek yakıt maliyetlerinden bahsedebiliriz. Global olarak yakıt fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar lojistik maliyetleri üzerinde direkt olarak etki yaratır. Karayolu taşımacılığında kullanılan fosil yakıtlar yüksek maliyetlere ek olarak aynı zamanda yüksek miktarda CO2 salınımı yaptıkları için, karayolu taşımacılığının bir diğer dezavnatajı olarak olumsuz çevresel etkileri sayabiliriz. Ayrıca büyük şehirler ve yoğun trafiğin olduğu güzergahlarda, trafik sıkışıklığı nedeniyle teslimat sürelerinin uzaması söz konusu olabilir. Bu da lojistik planlaması yapılırken bir zorluk olarak operasyonel verimliliği düşürebilir. 

Karayolu Taşımacılığı Neden Tercih Edilir?

Yukarıda bahsettiğimiz avantajlar, dezavantajları da olmasına rağmen hala karayolu taşımacılığının en çok tercih edilen taşımacılık modu olmasını sağlar. Ancak burada ayrıca bahsetmemiz gereken bir konu daha bulunuyor; ölçeklendirilebilme yeteneği. Diğer taşımacılık modlarında karayolunda olduğu kadar etkin ölçeklendirme yapılamamaktadır. Daha az yük veya malın taşınması gereken durumlarda daha küçük bir taşıma modülü kullanılabilir. Örneğin tır yerine kamyon, kamyon yerine kamyonet gibi seçenekler, taşınacak yükün miktarına göre kolaylıkla seçilebilir. 

Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Nedir?

Uluslararası karayolu taşımacılığı, mal ve yüklerin bir ülkeden başka bir ülkeye kara yolları üzerinden taşınması sürecidir. Bu taşımacılık türü, özellikle coğrafi olarak birbirine yakın ülkeler arasındaki lojistik ihtiyaçlarını karşılamak için sıklıkla yararlanılır. Karayolları taşımacılığının bütün avantajları, uluslararası karayolu taşımacılığı için de geçerlidir; ancak ek olarak gümrük işlemlerinin yapılması gerekir. Bu sebeple kimi zaman gecikmeler yaşanabilmekte, sınır kapılarında problemler yaşanabilmektedir. 

Karayolu Taşımacılığında Yeşil Ulaşım Çözümleri Nelerdir?
 
Fosil yakıtların kullanıldığı ve küresel iklim değişikliğine salınan sera gazlarıyla büyük oranda etki eden karayolu taşımacılığı, son yıllarda sürdürülebilir çözümlerle daha yeşil hale gelmektedir. Alternatif yakıt türlerinden filo yönetimi araçlarına kadar pek çok teknolojik ve operasyonel gelişme ile karayolu taşımacılığının daha sürdürülebilir hale getirilmesi amaçlanmaktadır. 
 



Elektrikli Araçlar

Bugün, sürdürülebilir karayolu taşımacılığı konusunda atılan en önemli adımlardan biri, elektrikli araçların kullanımının yaygınlaşmasıdır. Geleneksel içten yanmalı motorlara kıyasla, elektrikli tır ve kamyonlar çok daha düşük karbon emisyonu üretir ve aynı zamanda gürültü kirliliğinin azalmasına da destek olur. Ancak karayolu taşımacılığı sektöründe anlamlı bir değişim yaşanması için şarj istasyonu ağlarının büyütülmesine ve pil teknolojilerinin geliştirilerek menzil kaygılarının giderilmesine ihtiyaç vardır. Bu bağlamda elektrikli araçlar önemli bir adım olsa da henüz istenen noktaya gelmemişlerdir. 

Yakıt Verimliliği ve Alternatif Yakıtlar

Elektrikli araçların yaygınlaşmasına kadar geçen süreçte alternatif yakıt kullanan araçların önemi de artmaktadır. Dizel veya benzin gibi fosil yakıtlar yerine hidrojen, doğal gaz veya biyoyakıtlar gibi daha temiz yakıtları kullanan araçların sayısı günden güne artmaktadır. Aynı zamanda fosil yakıt kullanan araçlarda da karbon fiber gibi hafif materyallerin kullanımı, aerodinamik araç tasarımları ve düşük dirençli lastikler gibi adımlar atılarak karbon salınımı azaltılabilmektedir. 

 

Akıllı Lojistik ve Filo Yönetimi

Filo yönetimi denince her ne kadar akla ilk olarak maliyetlerin düşmesi gelse de rotaların optimize edilmesi, boş ve/veya verimsiz seferlerin minimuma indirilmesi ve yakıt tüketiminin artırılması, daha yeşil bir operasyon yürütülmesine destek olmaktadır. Gelişmiş GPS sistemleri ve gerçek zamanlı veri analizleri ile araçlar en uygun rotalarda seyahat ederek zaman ve yakıt tasarrufu yapılması sağlanabilir. Ek olarak yüklerin en verimli olacak şekilde organize edilmesi ve birden fazla daha küçük araç yerine büyük tek bir aracın yola çıkması, yine hem yakıt tasarrufu sağlamakta hem gürültü kirliliğini azaltmakta hem de operasyon verimliliğini artırmaktadır.  

Dijitalleşme ve Teknoloji

Teknolojinin gelişmesine paralel olarak dijitalleşme sayesinde büyük veri analizi, makine öğrenimi ve yapay zekâ gibi araçlar kullanılarak karayolu taşımacılık süreci daha verimli hale getirilebilmektedir. Ayrıca tedarik zincirlerinin dijitalleşmesiyle daha taşımacılık aşamasına gelmeden de en verimli yük taşıma yöntemi belirlenebilmekte; teslimat zamanları daha etkin organize edilebilir ve şeffaflık artırılarak sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada teknolojiden destek alınabilmektedir. 

Yeşil Ulaşım Çözümleri Neden Önemlidir?

Yeşil ulaşım, aslında içinde yaşadığımız zamanın en önemli işaretlerinden biridir. Tüketiciler sürdürülebilirlik taleplerini yalnızca mal ve hizmetlerin üretiminde değil; tedarik zincirinin bütün adımlarında ortaya koymaktadır. Lojistik firmaları ve şirketler de bu taleplere karşılık vermek durumundadır. Aynı zamanda Avrupa Birliği gibi yasa ve yönetmelik yapıcılar ile hükümetlerin koydukları hedeflere uyması gereken şirketler,  hem yasal yükümlülüklerini yerine getirmek hem de geleceğin dünyasını daha sürdürülebilir kılmak için yeşil ulaşıma yönelmektedir. Bu bağlamda dünyamızın geleceği, tüketici talepleri ve yasal yükümlülükler bağlamında yeşil karayolu taşımacılığı çözümlerinin geliştirilmeye devam etmesi ve şirketler tarafından da daha yaygın bir şekilde süreçlere entegre edilmesi gerekmektedir.

İzmir’in en genç lojistik firmalarından olan Tacklog, Asmira Group güvencesi ve tecrübesiyle, teknolojiden aldığı güçle eşsiz Asmira hizmetini taşımacılık alanına taşımaktadır. Geniş hizmet ağı, genç ve güçlü filosu ve emniyeti odağına alarak yürüttüğü operasyonlarla müşterilerinin ihtiyaçlarını tam olarak analiz ederek karşılayabilmektedir. Zamanında ve en iyi şekilde teslimat prensibini motto edinen Tacklog, Asmira Group, sunduğumuz hizmetler ve ofislerimizle ilgili ayrıntılı bilgi için websitemiz Asmira Group’u ziyaret edebilirsiniz.